Liukuportaat

20.4.2017


Outoja rakennusmääräyksiä

Kyllä keljuttaa nämä nykytyylin mukaan rakennetut liukuportaat, joissa käsijohde kulkee nopeammin kuin itse porrasosa. Tämä siksi, että varmaan joku hävittäkääkiipeilytelineetetteivätlapsetloukkaaitseäänkunovatlasistatehdyt-täti on suuressa viisaudessaan keksinyt teorian, että liukuportaissa, jossa käsituki liikkuu yhtä nopeasti tai hitaammin kuin porras, tulee tunne, että kaatuu selälleen; mtvtt!!!???

Minulle ei ole ikinä tuollaista tunnetta tullut. Päinvastoin ihan varmasti rämähdän nokilleni, ellen viimeistään portaiden puolivälissä siirrä otettani. Ja siinä otteen siirrossa on yksi vaaranhetki lisää. Varsinkin siinä vaiheessa ihmisen elinkaarta, kun tasapaino alkaa häilyä liikkumattomallakin alustalla.

Toisaalta ei se käsinoja saa hitaamminkaan kulkea vaan yhtä nopeasti. Toistan: yhtä nopeasti! Kyllä insinööri osaisi sovittaa kummankin osan vauhdit yhtä suureksi jos vain näin haluttaisi. On ainakin Stockalla toiminut ties kuinka kauan. Ellei sitä hiljattain ole muutettu, menkääpä heidän liukuportaisiinsa ja ottakaa tukeva ote käsijohteesta. Siellä käsinoja kulkee tasan tarkkaan yhtä nopeasti kuin porras ja tulee tunne, että tästä ei kaadu minnekään vaikka tulisi maanjäristys.

Ai että mä taas kärsin!