Laumaviestinten maailma ja nykyihmiselle ominainen tapa käyttää tietoverkkoja

18.1.2018

Somemaailma ja digitaalinen kulttuuri

Kerron tuolla etusivulla mistä some-virityksistä voi löytää kuviani ja kommenttejani: fb, ig, tw, sc, tämä sivusto ja rakkausrunot.fi. Viestinvälitykseen voi kokeilla Messengeriä, Whatsappia, Skypeä, puhelinta, sähköpostia (kolme aktiivista osoitetta ja yksi sellaisia tilapäisiä rekisteröitymisiä varten, josta on odotettavista massiivista mainospostitusta) rakkausrunot.fi-sivustolla on lisäksi pikaviestimahdollisuus. Ja puhelimessa itsessäänkin kaksi mahdollisuutta, tekstiviestit ja puhelut.

 

Tarvitaanko nuo kaikki? Kai niille on paikkansa, mutta kai niistä voisi valita itselle mieluisimmat. Tosin joku kyllä tulee kokonaan ilmankin toimeen. Puhelin – ja nimenomaan matkapuhelin - on kätevä yhteydenpitoväline. Nykypäivänä nuorten ajan sanotaan kuluvan niska kenossa kännykkä tai tabletti kourassa. Meidän vanhojen partojen nuoruudessa 70-luvun alkupuolella aika kului haahuillessa edes takaisin etsimässä kavereita. Kaikilla kun ei välttämättä ollut edes puhelinta. Ja jos olikin, se oli kotona ja kaverit ties missä Hangon ja Utsjoen välillä. Harvoin sentään ulkomaille, mutta joskus sielläkin.

 

Itse tykkään käyttää Whatsappia. Siinä on helppo tehdä ryhmiä ja ääniviestit lähtevät mukavasti. Kuviakin on helppo jakaa sen avulla. Kun käytän Facebookia, tulee siinä mukana kylkiäisenä Messenger, joka välittää Fb-viestit. Twitteriä olen innostunut käyttämään esimerkiksi Tähdet tähdet -ohjelman kommentointiin. Oma vajavaisuuteni kai aiheuttaa sen, että minun on vaikea seurata ohjelmaa, ja siihen liittyviä twiittejä samanaikaisesti. Jompikumpi kärsii tai hyvässä lykyssä molemmat. Ja entäs sitten, jos pitäisi vielä itse twiitata. Tuossa Tähdet tähdet -ohjelmassa nuo sujuvat, kun ei joka sanaa tarvitse kuunnella.

 

Instagramin ja Snapchatin auvoisuus ei ole minulle vielä täysin avautunut. Käytän noita lähinnä harjoittelumielessä ja muita seuratakseni. Periscopeen en ole vielä edes tutustunut. Ehkä jonain päivänä noillekin vielä joku käyttötarkoituksensa löytyy.

 

Aikaahan näiden kaikkien seuraamiseen ja päivittämiseen kuluu paljon. Aamu alkaa sillä, että luen Hesarin tabletilla (sentään viikonloppuisin paperiversion). Sitten Face, meilit, seurattavien twiitit, jos huomaan, etten ennestään tiedäkään kaikkea Google, siitä voi saumattomasti siirtyä Youtubeen, pankit, kirjasto, Angry Birds, Sanapala, rakkausrunot.fi, telkku.com… Ylen areena, Katsomo ja Ruutu auttavat, jos on jotain jäänyt tv:stä katsomatta. Areenassa on muuten mainio kuunnelmasarja Sinuhe egyptiläinen, jota on nyt kuunneltu jakso päivässä. Jos on jotain retkiä tiedossa, luontoon.fi, retkikartta.fi, Google maps. Googlen palveluista lisäksi käytössäni on drive, kalenteri ja satunnaisesti docs. Sitten pitäisi päivittää tänne havaintojani ympäröivästä maailmasta ja ajatuksiani.

 

Jos tämän päälle ehtii hoitaa ulkoilun ja kauppa-asiat ja sittenkin vielä jää aikaa, voi tabletilta lukea kirjoja. Ja kaikkea tätä puuhaillessa soi mielimusiikki ja sen tarjoaa Spotify.